MSZ EN ISO 9001:2015: Minőségirányítási Rendszer

A minőség és a megbízhatóság a világpiacon valamennyi szervezet számára létfontosságú kérdés.
A versenyképesség és a működési rendszer, a szervezeti kultúra, a folyamatos fejlődés egymástól elválaszthatatlan fogalmak.
A megbízhatóság egyik fokmérője, hogy képes-e egy szervezet folyamatosan a vevői és a jogszabályi követelményeknek megfelelő terméket, szolgáltatást nyújtani partnerei részére. Többek között e kettős követelményrendszernek való megfelelés elősegítése érdekében hozták létre a Nemzetközi Szabványosítási Szervezetben az ISO 9001-es szabványt.
Egy jól működő, az ISO 9001-es szabványnak megfelelő Minőségirányítási Rendszer (MIR) keretet ad bármely szervezet részére ahhoz, hogy ezeknek a követelményeknek, elvárásoknak hosszútávon meg tudjon felelni.
Miért alkalmazzuk a Minőségirányítási Rendszert?
A szabvány alapgondolata annak tudatosítása és szabályozása, hogy a szervezetek vezetőségének valamennyi döntése egyik fókuszában a minőség legyen, a vállalatvezetésben, a működésben, a vevők részére nyújtott szolgáltatásban, a termékben. A másik alapgondolat az, hogy a szabvány követelményrendszerének összeállításával segítséget adjanak bármely tevékenységi kört folytetó, bármely társadalmi kultúrában dolgozó szervezet számára, hogy az előzőekben felsoroltakat meg tudják valósítani.
Egy jól működő MIR keretein belül a szervezet működése szabályozottabbá, a megtervezett tevékenységek átláthatóvá, a felelősség- és hatáskörök egyértelművé válnak, a hibás termékek/szolgáltatások aránya csökken, a cég működésének gazdaságossága nő.
Mit jelent a Minőségirányítási Rendszer?
A szabvány a szervezet általános működési modelljét írja le, azokat az általános követelményket, amelyek teljesítése egy társaság sikeres (gazdaságos és a vevő bizalmát elnyerő) működéséhez szükséges. A követelmények a felsővezetés elkötelezettségétől, a vállalat irányításától, a szabályozott folymatokon át (beleértve a szükséges ellenőrzéseket, javításokat) a hibák megelőzéséig és a vállalkozásfejlesztésig szinte a szervezet teljes tevékenységét lefedik.
A követelményeknek való mefelelés a szervezetek irányításának, működésének minőségképességét igazolja.
A Minőségirányítási Rendszer tanúsításának előnyei:
A független szakértők által végrehajtott tanúsítás azt igazolja, hogy egy szervezet:
  • megfelel a hazai és a meghivatkozott nemzetközi normáknak,
  • elkötelezett a vevői igények és a jogszabályi követelmények teljesítése érdekében,
  • rendszeresen – bevonva az érintett munkatársakat – rendszerszemlélettel vizsgálja felül és fejleszti a társaság működését, tevékenységének hatásosságát.
A tanúsított rendszer:
  • javítja a szervezet külső-belső megítélését, hírnevét,
  • javítja a kapcsolatokat a piaci partnerek, a hatóság, a belső munkatársak körében,
  • növeli a munka hatékonyságát, eredményességét,
  • igazolja a termék/szolgáltatás megbízhatóságát a nemzetközi piacon,
  • hozzásegíti a vezetőséget ez erősségek és a gyengeségek feltárásához,
  • bizonyítja a vezetőség és az egész szervezet elkötelezettségét a minőség és az ügyfél elégedettség iránt.