MSz EN ISO 31000:2018
Kockázatmenedzsment

Az ISO 31000 egy nemzetközi szabvány, amely a kockázatkezelésre vonatkozó iránymutatásokat és alapelveket tartalmaz. Szisztematikus megközelítést kínál a szervezeteken belüli kockázatok azonosításához, értékeléséhez és kezeléséhez. Az alábbiakban bemutatjuk az ISO 31000 bevezetésének néhány fő előnyét:

MSz EN ISO 31000:2018 Kockázatmenedzsment
 • Holisztikus kockázatkezelés:

  Az ISO 31000 a kockázatkezelés átfogó és integrált megközelítését támogatja. Arra ösztönzi a szervezeteket, hogy minden szinten és funkcióban vegyék figyelembe a kockázatokat, beleértve a stratégiai, működési, pénzügyi és megfeleléssel kapcsolatos kockázatokat. Ez a holisztikus szemlélet segíti a szervezeteket abban, hogy megalapozott döntéseket hozzanak és hatékonyan osszák el az erőforrásokat.

 • Jobb döntéshozatal:

  Az ISO 31000 bevezetésével a szervezetek strukturált keretet kapnak a kockázatok és azok lehetséges hatásainak értékeléséhez. A kockázatértékelés közös nyelvezetének és módszertanának biztosításával megkönnyíti a szisztematikusabb és következetesebb döntéshozatali folyamatot. Ez olyan megalapozottabb döntésekhez vezet, amelyek a kockázatokkal kapcsolatos lehetőségeket és veszélyeket egyaránt figyelembe veszik.

 • Fokozott kockázattudatosság:

  Az ISO 31000 segíti a szervezeteket a kockázattudatos kultúra kialakításában azáltal, hogy a szervezet egészén belül előmozdítja a kockázattudatosságot és a kockázatmegértést. Ösztönzi a kockázatok proaktív azonosítását és kommunikációját, biztosítva, hogy az egyének minden szinten tisztában legyenek a kockázatok kezelésében betöltött szerepükkel és felelősségükkel. Ez a fokozott tudatosság elősegíti a kockázatkezelés proaktívabb és éberebb megközelítését.

 • Hatékony erőforrás-elosztás:

  A kockázatok azonosításával és értékelésével a szervezetek a potenciális hatásuk és valószínűségük alapján rangsorolhatják az erőforrásokat. Az ISO 31000 segít a szervezeteknek abban, hogy erőforrásaikat a legkritikusabb kockázatokhoz igazítsák, biztosítva, hogy az erőfeszítések a legnagyobb kárt vagy lehetőséget jelentő területekre összpontosuljanak. Ez jobb erőforrás-elosztáshoz, nagyobb hatékonysághoz és jobb általános teljesítményhez vezet.

 • Az érdekelt felek bizalma:

  Az ISO 31000 elismert nemzetközi szabványt biztosít a kockázatkezeléshez. E szabvány végrehajtása bizonyítja a szervezet elkötelezettségét a kockázatok szisztematikus és átlátható módon történő kezelése iránt. Ez növelheti az érdekelt felek - köztük az ügyfelek, a befektetők, a szabályozó hatóságok és a partnerek - bizalmát, mivel biztosítékot nyújt a kockázatok hatékony kezelésére.

 • A jogi és szabályozási követelményeknek való megfelelés:

  Az ISO 31000 segíti a szervezeteket a kockázatkezeléssel kapcsolatos jogi és szabályozási követelményeknek való megfelelésben. A szabvány bevezetésével a szervezetek biztosíthatják, hogy kockázatkezelési gyakorlatuk összhangban legyen az iparági legjobb gyakorlatokkal és a vonatkozó szabályozásokkal. Ezáltal csökken a megfelelés hiányának, a lehetséges bírságoknak és a jó hírnévnek okozott károknak a kockázata.

 • Folyamatos fejlesztés:

  Az ISO 31000 hangsúlyozza a folyamatos fejlesztés fontosságát a kockázatkezelési folyamatokban. Arra ösztönzi a szervezeteket, hogy rendszeresen vizsgálják felül és frissítsék kockázatkezelési gyakorlatukat a visszajelzések és tapasztalatok alapján. Ez elősegíti a tanulás és az alkalmazkodóképesség kultúráját, lehetővé téve a szervezetek számára, hogy hatékonyan reagáljanak a felmerülő kockázatokra és a változó üzleti környezetre.

Fontos megjegyezni, hogy bár az ISO 31000 értékes keretrendszert biztosít, a sikeres megvalósításhoz elkötelezettségre, elkötelezettségre és az egyes szervezetek sajátos igényeihez és kontextusához való igazításra van szükség.