MSZ EN ISO 22000:2018
Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer

Az ISO 22000 egy nemzetközi szabvány, amely meghatározza az élelmiszerbiztonsági irányítási rendszerre vonatkozó követelményeket. Célja az élelmiszerek biztonságának biztosítása a teljes élelmiszerláncban, a gazdaságtól az asztalig. Íme néhány előnye az ISO 22000 bevezetésének:

ISO 22000:2018 Élelmiszerbiztonság
 • Fokozott élelmiszerbiztonság:

  Az ISO 22000 szisztematikus megközelítést biztosít az élelmiszerbiztonsági veszélyek kezelésére, ezáltal csökkentve az élelmiszerekkel kapcsolatos megbetegedések kockázatát. Azáltal, hogy az élelmiszerlánc minden szakaszában azonosítja és ellenőrzi a potenciális veszélyeket, hozzájárul annak biztosításához, hogy az előállított élelmiszer biztonságos legyen a fogyasztásra.

 • A jogi követelményeknek való megfelelés:

  Az ISO 22000 lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy megfeleljenek a vonatkozó élelmiszerbiztonsági jogszabályoknak és szabályozási követelményeknek, és bizonyítsák azok betartását. Segíti a vállalatokat abban, hogy naprakészek maradjanak a legújabb szabályozásokkal kapcsolatban, és biztosítja, hogy élelmiszerbiztonsági gyakorlatuk összhangban legyen a jogi kötelezettségekkel.

 • Javított ügyfélbizalom:

  Az ISO 22000 bevezetése bizonyítja az élelmiszer-biztonság és a minőség iránti elkötelezettséget, ami növeli a vásárlók bizalmát. Megnyugtatja a fogyasztókat, hogy a szervezet hatékony ellenőrzési intézkedéseket alkalmaz a szennyeződések megelőzésére és a biztonságos élelmiszerek szállítására. Ez a vásárlói elégedettség, a hűség és a márka pozitív hírnevének növekedéséhez vezethet.

 • Fokozott működési hatékonyság:

  Az ISO 22000 elősegíti az élelmiszerbiztonság irányításának proaktív megközelítését. A szisztematikus folyamatok bevezetésével a szervezetek azonosíthatják és kezelhetik a potenciális problémákat, mielőtt azok jelentős problémává válnának. Ez segít az élelmiszerpazarlás csökkentésében, az erőforrások jobb kihasználásában és a működési hatékonyság optimalizálásában.

 • Jobb kommunikáció és együttműködés:

  Az ISO 22000 hangsúlyozza az élelmiszer-ellátási láncon belüli kommunikáció és együttműködés fontosságát. Ösztönzi a beszállítók, gyártók, forgalmazók és vásárlók közötti hatékony kommunikációt, biztosítva, hogy mindenki tisztában legyen az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos szerepével és felelősségével. Ez elősegíti az érdekelt felek közötti jobb koordinációt, együttműködést és átláthatóságot.

 • Folyamatos fejlesztés:

  Az ISO 22000 a Plan-Do-Check-Act (PDCA) ciklust követi, amely a folyamatos fejlesztés keretrendszere. A folyamatok rendszeres figyelemmel kísérésével és felülvizsgálatával a szervezetek azonosíthatják a javításra szoruló területeket, és korrekciós intézkedéseket hozhatnak. Ez segít az élelmiszerbiztonsági szabványok fenntartásában és idővel történő javításában.

 • Globális elismerés és piacra jutás:

  Az ISO 22000 nemzetközileg elismert szabvány. Végrehajtása új piacok felé nyithat ajtókat és javíthatja az üzleti lehetőségeket, mind belföldön, mind nemzetközi szinten. Sok vásárló és beszállító szívesebben dolgozik együtt olyan szervezetekkel, amelyek rendelkeznek ISO 22000 tanúsítvánnyal, mivel ez biztosítékot nyújt az élelmiszer-biztonság iránti elkötelezettségükről.

Összességében az ISO 22000 segít a szervezeteknek egy megbízható élelmiszerbiztonsági irányítási rendszer létrehozásában, amely biztosítja a biztonságos és kiváló minőségű élelmiszerek előállítását, miközben számos üzleti előnyt is biztosít.